Baruman bij Galerie “Klas Vijf” in Velp.

Baruman op bezoek bij Galerie “Klas Vijf”.

Afgelopen zaterdag, 26 januari 2013, bezocht Baruman de opening van een expositie in Galerie “Klas Vijf” in Velp. Daar werden de schilderijen vertoond van Martien de Kler uit Zutphen, van Pieter van de Pol uit Arnhem en van de keramische beelden van Christian Wisse uit Terneuzen. Een kwalitatief boeiende tentoonstelling, druk bezocht. De eigenaar van deze  galerie is Guus Dijkhuizen. Recent behandelde ik in mijn blog zijn laatste boek, ‘Met Pa valt niet te Feesten’.

Deze expositie is tevens een van de laatste exposities van Galerie “Klas Vijf”. Guus heeft kortgeleden besloten om nu eindelijk eens met pensioen te gaan. De opening van de expositie werd verricht door Maaike Garssen, de kersverse directeur van de instelling voor kunst en cultuur “RIQQ” van de Gemeente Rheden. Voor haar betekende haar optreden tevens dat zij kennis kon maken met een deel van het kunst- en culturele netwerk van Velp en omgeving.

De (grote) schilderijen van Martien de Kler* uit Zutphen noemt hijzelf ‘portretten’. Niet in de traditionele vorm en betekenis maar vanwege de lichamelijkheid, beweging en de kleuren in zijn werk. Zijn maximale vrijheid van schilderen. Ik voelde in zijn werk, dat ik overigens prachtig vind, vooral verwijzingen naar oorlog en onderdrukking. Daar werd ik overigens niet echt vrolijk van maar dat terzijde.

Werk van Martien de Kler

Werk van Martien de Kler

Het werk van Pieter van de Pol* uit Arnhem is net als dat van Martien groot(s) van opzet. Zijn schilderijen, ook die van kleiner formaat, geven uiting aan (zijn) dieper bewustzijn, zijn zoektocht naar authentiekheid. Verf voldeed voor hem niet voldoende om daar goed uitdrukking aan te geven. Hij experimenteert daarom met diverse andere materialen om zijn doel te bereiken. Pieter was in het verleden ook enige tijd verbonden aan het beeldend danstheater “Telder”. Evenals het werk van Martien vind ik Pieter’s werk prachtig, mede gezien de gevoeligheid die in het werk zicht- en voelbaar is. Dat hij verschillende technieken en materialen gebruikt in zijn overwegend ‘plat’ werk komt zijn werk erg ten goede.

IMG_2292

IMG_2293Het werk van keramist Christian Wisse* uit Terneuzen vind ik verrassend mooi.. Zijn beelden verwijzen naar mensfiguren: aangetast, verwrongen, aangedaan. Zijn werk vind hij een weergave van de onbegrijpelijkheid dat een mens wreed kan zijn en tegelijkertijd tot het mooiste in staat is. Mooi werk waar je lang en verwonderd naar kan kijken. Helaas was ik niet in de gelegenheid om daar een afzonderlijke foto van te maken, anders dan met bezoekers er bij hetgeen ik hen niet wil aandoen.

Deze expositie beveel ik iedereen aan.

De bij de werken geschreven teksten werden deels overgenomen van de uitnodiging voor de expositie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s