Baruman en blonde Geert.

Baruman en blonde Geert.

Dat werkt niet. Vanaf Geerts komst tot op heden wringt het tussen hem en mij. Baruman ziet een ondemocratische alleenheerser, voorzitter van een stichting, een “vereniging” zonder leden. Met daarin alleen aanhangers die geen van allen inspraak kennen. Voorzitter van een Tweede Kamerfraktie waarin dezelfde cultuur heerst als in zijn “vereniging”. Een Tweede Kamer waarin hij dankzij zijn kiezers zijn politiek bedrijft maar die hem in feite geen donder interesseert, zoals Geert in het laatste intervieuw in het AD van zaterdag j.l. zegt. Hij voegt daar minzaam aan toe dat hij meer heeft met (extreem-) rechtse partijen in het buitenland dan met de hele 2e kamer. Partijen die allen anti-Europa zijn maar waarin ook Geerts eigen partij deel van uit maakt.

Geert heerst en verdeelt. Hij, zijn beweging, wordt gefinancieerd door onduidelijke, bij voorkeur niet bekende geldschieters die er, om welke redenen dan ook, baat bij hebben dat hun namen niet worden genoemd. Geert en zijn beweging worden populisten genoemd. Dat mag, maar Baruman ziet vooral Geerts grote intolerantie jegens bepaalde groepen mensen, moslims, illegalen, linkse mensen en ga zo maar door. En, hoe wonderlijk ook, Baruman ziet ook Geerts liefdevolle aandacht voor het volk van Israel. Het enige beginsel dat Baruman met blonde Geert deelt.

Waarom gaat Baruman nu, en bij wijze van uitzondering, zijn blog gebruiken om het over de politiek, over blonde Geert te hebben. Dat komt door Geerts laatste plannen, hij slaat zijn vleugels uit en flirt met Marine le Pen en haar Front National. Met het Vlaams Belang en met gelijkgestemde Duitse, natuurlijk rechtse groeperingen. Voorlopig  is blonde Geert over de laatstgenoemde, waarschijnlijk uit meer strategische overwegingen, nog onduidelijk. Kortom, Geert zoekt aansluiting bij diverse rechtse, soms rechts-extremistische bewegingen in Europa en elders in de wereld.

Daarom dacht Baruman opeens terug aan zijn eerste “bange gedachten”, ten tijde van Geerts eerst opkomst en toen hij later meer macht verwierf. Baruman staat namelijk zeer wantrouwend tegenover (extreem-) rechtse en intolerante bewegingen. Dat heeft hij meegekregen van zijn vader, die bescheiden verzetswerk verrichtte gedurende de 2e wereldoorlog. Dat kreeg hij mee van zijn geschiedenisleraren, van zijn Joodse familie, vrienden en kennissen in binnen en buitenland en door veel te lezen over de perioden voorafgaande aan de 2e wereldoorlog. Kortom, blonde Geert laat stukje bij beetje zien wat zijn werkelijke drijfveren kunnen zijn bij zijn geflirt met die enge groeperingen. Baruman hoopt dat hij het te somber inziet en verneemt graag de zienswijze van zijn medebloggers. Is Baruman te bezorgd, ziet hij teveel leeuwen en beren op zijn blog?

Over baruman

belangstelling voor architectuur, stedenbouw, beeldende kunst, verhalen en moderne (pop) muziek
Dit bericht werd geplaatst in kunst. Bookmark de permalink .

6 reacties op Baruman en blonde Geert.

 1. Heleen zegt:

  Volgens mij heeft blonde Geert maar één passie en dat is blonde Geert. Daar is alles goed voor. Daar gebruik je voor wat het lekkerste bekt: als dat moslims zijn, moslims, als dat Europa is, Europa, als dat de banken zijn, dan de banken. Politiek doet er niet toe. En wat erger is: ook niet de mensen die het betreft, ook niet de oplossingen voor problemen. Met soepele heupen past hij zich aan aan wat hem van pas komt. Als rechtse VVD-er haalt hij probleemloos de SP links in. Op voorwaaarde natuurlijk dat het stemmen oplevert.
  Ik denk dat ik Baruman een beetje gerust kan stellen: er is geen sprake van een ideologie of het zou het opportunisme moeten zijn. Dat maakt hem minder gevaarlijk. Wat wel gevaarlijk is, is dat de aanhangers een eng soort doemdenken en wantrouwen wordt aangepraat dat heel destructief is voor de samenleving. Ik hoop dat hij op tijd wordt ontmaskerd en daar begint het een beetje op te lijken….

  • baruman zegt:

   @ Heleen, mooie reactie, daar kan Baruman iets mee. Met het eerste deel van je reactie ben ik het volkomen eens. Ook grotendeels met je tweede gedeelte. Ik ben er echter minder zeker van dat, gelet op de stroperige crisis en het afgenomen vertrouwen van de burger in een snel herstel van de economie en in ‘de politiek’, we al een glimp van een ontmaskering gaan zien. Zeker niet op korte termijn.

 2. joost tibosch sr zegt:

  En nu het hem uitkomt, ineens wel Europa! Hij wil toch zijn autochtone Nederlandse boontjes zelf doppen? Uit de jaren dertig hebben we hopelijk onthouden, dat het enige wat ons nu te doen staat, en we toen niet deden, is onze mond open te trekken en te protesteren, vóór het extremistisch gevaar echt wortel kan schieten. Wij, geweldloze mensen, zijn nu met name aangewezen op onze vlijmscherpe mond.
  PS Ik merk dat het jodendom een grote rol speelt in uw leven en (te?) nieuwsgierig vraag ik u: Vindt u de rechtse makkelijk gewelddadige staat Israel van nu, die Geert met zijn blonde islamhaat misbruikt, nog beantwoorden aan het profetisch jodendom, dat ik als christen ook meekreeg in de droom van een “nieuw Jeruzalem” der volkeren? Ben me helemaal bewust een hele moeilijke vraag te stellen, waarop mij ook concrete antwoorden ontbreken!

 3. Volgens mij zijn Geert zijn flirtkunsten wel een beetje uitgedoofd. Hij probeert het nog wel maar als het niet echt aanslaat is het zo over.

  • baruman zegt:

   @ Joost, met het eerste deel van je reactie ben ik het eens. Het tweede deel, over de staat Israel, vind ik te gecompliceerd om er politiek-inhoudelijk diepgaand op in te gaan.

  • baruman zegt:

   @ Ik Ben Virginie, Geert past zijn flirtkunsten voortdurend aan aan “de waan van zijn dag”, zo slim is hij wel en anders wijzen zijn trouwe gezellen in de kamer hem er wel op………

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s