Baruman wandelde door Arnhem

Baruman wandelde door Arnhem.

In verband met mijn gezondheid wandel ik (op medisch advies) regelmatig door mijn woonplaats Velp en omgeving en door mijn geliefde Arnhem. Daar ben ik niet geboren, er wel opgegroeid en wandel regelmatig door het centrum en de haar omringende wijken.

Recent startte ik mijn wandeling in de wijk Klarendal. De laatste jaren staat deze wijk in de belangstelling vanwege de komst en aanwezigheid van beeldende kunst- en mode-gerelateerde (Arnhem modestad) winkeltjes en ateliers. Ook op het gebied van volkshuisvesting en wonen vinden er interessante experimenten plaats. In mijn pubertijd kwam ik vaak in die wijk, ik was er lid van een voetbalclub. Een club die slechts een jaar bestond en uit geldgebrek ter ziele ging. Klarendal stond toen bekend als een zogenaamde achterbuurt, nu zou men dat een achterstandswijk noemen.

Mijn wandeling ging via de (multicultureel interessante) Hommelseweg in de richting van het centrum. Onderweg zag ik een erg verwaarloosd hoekpand, onderdeel van een aantal woonhuizen met een grote onderhoudsachterstand (zie onderstaande foto).

Zoals het pand er nu uit ziet

Zoals het pand er nu uit ziet

Hieronder kunt u zien hoe dit pand zich voegt in de omgeving.

Het pand en de aangrenzende woningen

Het pand en de aangrenzende woningen

Over een aantal jaren zal dit stadsbeeld er, naar het zich laat aanzien, aanzienlijk fraaier bij staan. Hier vindt namelijk al een aantal jaren een buitengewoon zinvol experiment plaats. De panden worden (zijn) onder strenge (herstel-)condities verkocht aan nieuwe eigenaren. Vaak aan beeldende en andere kunstenaars uit Arnhem. Samen met de andere eigenaren knappen zij met veel enthousiasme en inzet deze stadspanden op. In dit verband verwijs ik in het bijzonder naar http://www.klusfactor.nl 

In het centrum aangekomen wandelde ik in de richting van de Oeverstraat. De straat waar ik als kind vaak verbleef omdat mijn opa (schoenmaker) daar zijn vriend hielp bij het herstellen van schoenen en andere leren producten. Zijn vriend had destijds een schoenmakerij. De vroegewre Oeverstraat had destijds een kleinschalig en divers karakter, een echte stadsstraat met winkeltjes, pensions, cafe’s en wat dies meer zij.

Op dit moment vindt er, voor wat betreft de zuidzijde van de straat, een ingrijpende karakterwijziging plaats. De grootschaligheid van de nieuwbouw heeft de oorspronkelijke kleinschaligheid van de straat verdrongen.

Hier wordt de zogenaamde Kenniscluster van de stad Arnhem gerealiseerd.

De Kenniscluster in aanbouw (links op de foto)

De Kenniscluster in aanbouw (links op de foto)

Zo ziet de in aanbouw zijnde voorgevel er nu uit (zie onderstaande foto).

De voorgevel van de Kenniscluster

De voorgevel van de Kenniscluster

Ik matig mij geen streng oordeel aan over de kwaliteit van de architectuur. Eerlijk gezegd vind ik het een mooi gebouw. Het gaat mij meer om de plek, de stedenbouwkundige inpassing en de gevolgen van dit bouwwerk voor de aangrenzende omgeving. Het gebouw, een heel belangrijke funktie voor de stad, zou eigenlijk op een andere plek moeten staan. Met meer ruimte er omheen waardoor haar eigen architectonische kwaliteit beter uit de verf kan komen. Op deze plek beinvloed het pand in negatieve zin de straat-zelf (donker, vanwege de geringe lichtinval) en de kleinschalige panden aan de noordzijde van de Oeverstraat. Die worden als het ware gebagatelliseerd. Jammer.

Over baruman

belangstelling voor architectuur, stedenbouw, beeldende kunst, verhalen en moderne (pop) muziek
Dit bericht werd geplaatst in kunst. Bookmark de permalink .

Een reactie op Baruman wandelde door Arnhem

  1. baruman zegt:

    In mijn blog noemde ik de buurt “Klarendal”. Ik vergis mij, de betreffende panden staan feitelijk in de aangrenzende buurt “Sint Marten”.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s