Baruman heeft weer eens kunst gekocht

Baruman heeft weer eens kunst gekocht.

Door mijn vorige blogs kent u mijn ziektegeschiedenis. Ik bevind mij nog steeds in de herstelfase. Die bestaat niet alleen uit rusten en medicijnen slikken. Mijn artsen bevelen ook aan om stapsgewijze weer aktief te worden, vooral “te genieten van het  leven”. Dat is niet tegen dovemansoren gezegd. Ik lees graag en hou veel van (beeldende) kunst. Via die laatste passie kwam ik mijn mooie roodharige en begaafde geliefde tegen, zo zie je maar.

Om met mijn leespassie te beginnen. Mijn laatste boek ‘Met Pa valt niet te Feesten’, heb ik nog niet uit. Dat komt door mijn aanwezige vermoeidheid, veroorzaakt door de afgelopen ziekteperiode, het lezen valt niet mee. Het (autobiografische) boek is door mijn goede vriend Guus Dijkhuizen geschreven. Hij is voor de 2e wereldoorlog geboren als zoon van een nationaal socialistische vader en een psychisch zieke moeder. Zijn (jeugd) leven was zowel in als direct na de 2e wereldoorlog zwaar, heel zwaar. Na veel omzwervingen kwam hij als jongetje van 7, samen met zijn oudere broer en jongere zusje aan het einde van de oorlog in een kamp in Duitsland terecht. Onder zeer slechte omstandigheden. Dat het nog erger kon bleek daarna, ze werden zomaar in een bos gedropt en moesten daar overleven. Zijn ervaringen heeft hij in zijn boek verwerkt.

Guus schreef zijn boek niet in de eerste persoon, zijn hoofdpersoon is de kleine jongen Frans. Het verhaal, hoe heftig ook, leest als een roman. De belevenissen van Frans in de jaren veertig en vijftig zijn zeer aangrijpend. Guus heeft er geen sentimenteel boek van gemaakt. Soms druipt de ironie en de humor er van af. Hij is nooit bij de pakken neer gaan zitten. In 1963 was hij mede-oprichter van het spraakmakende kunsttijdschrift Gandalf en in 1984 oprichter van Kunsthuis 13 in Velp (podium voor muziek, theater en beeldende kunst). In 2001 werd hij in Velp eigenaar van Galerie Klas Vijf.

Het boek van Guus is uitgegeven door Nieuwe Druk onder ISBN 9789491409059 en is zowel in zijn galerie als in boekhandel Jansen & de Feiter in Velp te koop.

Dan mijn passie voor beeldende kunst. De muren van mijn appartement getuigen van mijn belangstelling daarvoor. Het (mijn) accent ligt op schilderijen, beeldjes en (design) meubels. Meestal werken van kunstenaars uit mijn gemeente (Rheden) en soms die uit de regio Arnhem. Omdat ik van een bescheiden uitkering leef kan ik mij geen dure kunst veroorloven. Dat neemt niet weg dat ik op kwaliteit let, hoe discutabel dat ook is. Ik geniet dagelijks van mijn verzameling. De afgelopen maand heb ik met bescheiden middelen mijn collectie uitgebreid met een drietal mooie kunstwerken. De betreffende kunstenaars hielden hun prijzen gelukkig laag (waarvoor mijn dank).

Ik kocht een doek van Anne Muller uit Arnhem, voorstellende drie “Jestllvah Boys” (20×20 cm), een geborduurd halfliggend naakt van Marike Farenhorst  (15×17 cm) en een landschapje genaamd “Vlaanderen 2011” van Jasper van Deutekom (20×20 cm).

U zult begrijpen dat ik erg tevreden en blij ben met deze nieuwe aanwinsten.

Over baruman

belangstelling voor architectuur, stedenbouw, beeldende kunst, verhalen en moderne (pop) muziek
Dit bericht werd geplaatst in kunst. Bookmark de permalink .

4 reacties op Baruman heeft weer eens kunst gekocht

 1. francois15 zegt:

  Zo krijg ik nog eens informatie uit mijn eigen omgeving 😉 Ik zal eens bij Walter Jansen gaan buurten.
  Het zou mij verbazen als je nog plek kan vinden om het allemaal op te hangen

 2. kuifjesimon zegt:

  Prachtige beschrijving en zeker de aangeschafte werken.
  …. met Baruman valt ook niet te spotten ;-))
  Beterschap en voorspoedig herstel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s