Baruman gaat chemo

Baruman gaat chemo.

Meer dan een maand geleden publiceerde ik mijn laatste blog. Daarna werd het muisstil. De stilte op mijn blog had een oorzaak. Ik voelde mij niet zo goed in mijn vel zitten. Om precies te zijn, ik had keel- en slokdarmklachten. Heel vervelend voor iemand die graag en lekker eet.

Begin maart ging ik met mijn klachten naar de huisarts. Die stuurde mij door naar het ziekenhuis. Een MDL-specialist (Maag-Darm-Lever) onderzocht mij met behulp van een Gastroscopie-scan. Een slang met een camera gaat via de keel je slokdarm en je maag in en knipt zonodig hier en daar een bioptje weg. Een pijnlijk onderzoek zonder verdoving. Direct na afloop van het onderzoek verzocht de specialist mij en mijn dochter om op een stoel te gaan zitten. Zijn conclusie was scherp en helder: u heeft slokdarmkanker. Met ontzetting hoorden wij het bericht aan, ik ervoer het op dat moment als een doodvonnis.

Ik zal u de grote reeks onderzoekingen en gesprekken, die daarna in die maand maart en begin april volgden, besparen. Ze waren niet altijd even makkelijk en soms zelfs behoorlijk pijnlijk. Ondertussen stond ik voor het probleem hoe ik met zo’n bericht om moest gaan, hoe ga ik verder met het leven. Dat geldt evenzeer voor je geliefde en je kinderen, hoe gaan zij om met mijn doodsbericht. Ik verzeker u dat het voor hen een enorme impact heeft. Hartverwarmend is echter de liefde en de steun die je in zo’n fase van je leven van hen krijgt. In dit verband krijgen ook de artsen en verpleegkundigen in het ziekenhuis en de afdeling radiologie van mij alle hulde. Hun zorg en medeleven is eveneens groot, hulde!

Vanwege mijn slokdarmkanker heb ik een reeks politiek-bestuurlijke en andere funktie’s in de sector kunst en cultuur voorlopig helemaal stopgezet. Met een bloedend hart weliswaar want ik werkte in die sectoren graag en heb daar veel vrienden en kennissen aan te danken. Mensen die mij ook in deze fase van mijn leven enorm steunen. Maar ik wilde aan mijn voornemen, om met een positieve blik aan mijn herstel te werken, de allerhoogste prioriteit geven.

Ondertussen brachten een aantal vervolgonderzoekingen aan het licht dat er gelukkig geen sprake was was van uitzaaiingen. Dat betekende voor mij en mijn “achterban” enorm veel. Mijn aanvankelijke doodsbericht kon in de prullenmand en ik ontwikkelde weer een toekomstperspectief.

Vol moed en inspiratie en met behulp van mijn vriendin en kinderen richtte ik mij, na dat positieve bericht, op de medische voorbehandelingen. Mijn geslonken conditie en gewicht moesten immers weer op peil worden gebracht, dit in het vooruitzicht van de geplande chemotherapieen en bestralingen. Ik moest weer vet op mijn lijf krijgen, onder meer door calorierijk en vet voedsel tot mij te nemen, alles wat tot dan toe voor mij was verboden mocht nu wel, heerlijk! Weer roomboter op brood, gebakjes, appeltaart met slagroom en ga zo maar door! Mijn conditie is inmiddels weer op mijn oude peil.

Gisteren onderging ik mijn eerste chemokuur (in de dagverpleging) om daarna aan het eind van de middag te worden bestraald. Beide handelingen onderging ik redelijk goed, mede dank zij mijn goede conditie neem ik aan. Een aantal voorspelde neveneffecten bleken gelukkig mee te vallen zoals misselijkheid en dergelijke. Kaal worden in de komende periode is voor mij niet erg, dat ben ik al.

Mijn lieve vriendin en ik bespraken recent de mogelijkheid om mijn blog aan mijn ziekte te wijden. Ik had zo mijn twijfels maar gisteren hakte ik de knoop door en zie, ik doe het!

Ik neem mij voor om jullie via mijn blog op de hoogte te houden van de resultaten van mijn behandelplan. Dat plan ziet er als volgt uit:

Gedurende 5 weken wordt ik elke dag bestraald, een keer per week in die periode onderga ik een chemotherapie. Na die 5 weken moet ik gedurende 6 tot 8 weken van die inspanningen met behulp van rust herstellen. Daarna wordt ik opgenomen in het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen. Daar zitten chirurgen die de meeste ervaring hebben met slokdarmkanker-operaties. Na die operatie moet ik nog 2 weken in het ziekenhuis verblijven om te herstellen.

Ik hou jullie op de hoogte!

Advertenties

Over baruman

belangstelling voor architectuur, stedenbouw, beeldende kunst, verhalen en moderne (pop) muziek
Dit bericht werd geplaatst in kunst. Bookmark de permalink .

23 reacties op Baruman gaat chemo

 1. rikus zegt:

  Ik wens je alle sterkte

 2. Aad Verbaast zegt:

  Wat en verhaal zeg. Ik wens je heel veel sterkte in deze roerige en onzekere tijd. En dat het allemaal weer helemaal goed mag komen!

 3. Gerda Peters zegt:

  Wat schrikken zeg! Ik wens je heel veel sterkte en kracht de komende tijd; ga er voor!!!! Ik denk aan je!

 4. Laila zegt:

  Van veel van je bijdrages heb ik genoten.
  Sterkte.

 5. Dwarsbongel zegt:

  Baruman, ik wens je sterkte en een goede afloop.

  Zonder valse hoop te willen aandragen, ik ben vandaag en hartelijk hilarisch omhelsd door een goede vriend, bij wie een jaar of vier geleden slokdarmkanker was geconstateerd. Hij is 69+ en ging vanavond volleyballen. Dat doet hij al jaren met volle inzet, en dat heeft hij na een zo kort mogelijke onderbreking weer helemaal opgepakt.
  Bij hem zat het kwalijke spul ingekapseld en er waren geen uitzaaiingen. Hij heeft geen chemo gehad, wel bestralingen, en, zoals ik het begrepen heb, is zijn slokdarm operatief verwijderd, waardoor zijn maag nu fungeert als slokdarm en maag tegelijk.
  Klinkt heel dramatisch, maar blijkbaar heeft hij er steeds minder last van. In het begin kon hij maar heel kleine beetjes eten, wat hij dan ook veel moest doen maar vermagerde desondanks. Hij ziet er nu in alle opzichten weer prima uit en staat weer volop in het leven.
  Het kan dus ook best goed aflopen…

  Zelf heb ik vanaf najaar 2010 twee keer een bronchoscopie gehad, naar aanleiding van een zware longontsteking. Er is beide keren ook een biopt genomen; dat bleek geheel gezond te zijn, gelukkig (ik ben tot 32 jaar geleden een zware roker geweest). Ze hadden me op het ergste voorbereid, maar na afloop was het me ontzettend meegevallen. De longarts vroeg me om dat dan maar ‘es op verjaardagen te vertellen. Tja, artsen doen hun best om ons op de rails te houden, maar soms wordt er heel naar over ze gepraat…

  Vriendelijke groet en sterkte!

  • baruman zegt:

   @Dwarsbongel, ik krijg chemotherapie in combinatie met bestralingen. De operatie bij je vriend is geslaagd, daar ben ik blij om. “Mijn” operatie zal meer van deze tijd zijn.
   In het CWZ in Nijmegen wordt, naar mijn verwachting, de bovenste helft van mijn slokdarm niet verwijderd, de zogenaamde buismaag wordt halverwege de borstholte aan de slokdarm vastgemaakt. Dat resulteert in minder complicaties tijdens en na de operatie en de patient herstelt sneller en voelt zich sneller beter.

   • Dwarsbongel zegt:

    Ik wens je toe dat het inderdaad nóg beter met je gaat dan met mijn vriend: hij was tot ieders verbazing (ook der medici) veel sneller weer hersteld dan verwacht, en ook veel verder hersteld dan verwacht.
    De ingreep hangt natuurlijk ook van de individuele situatie af…

 6. Heel veel sterkte Baruman !!

 7. knutselsmurf zegt:

  Het is een loterij met een hele nare hoofdprijs. Ik wens je veel kracht, veel geluk en veel steun van iedereen die belangrijk voor je is.

 8. FT zegt:

  Ik sluit me aan bij de eerdere reacties en ook ik wens je alle kracht die nodig is om weer snel geheel te herstellen van deze nare ziekte!

 9. Grutte Pier zegt:

  Heel veel kracht en sterkte gewenst. Uiteraard voor jou maar ook voor je omgeving.

 10. Jezzebel zegt:

  Oi va voi, wat is dit schrikken.
  Je woorden zijn krachtig, mooie innerlijke stem.
  Heel goed dat je er over praat, het zal je steunen en ook voor anderen een steun zijn.
  Moge je snel gezond worden Baruman.
  Ik wens je kracht en beterschap.

 11. Alle sterkte en kracht om door dit proces te komen en alle hoop dat je weer gezond wordt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s