De eenzame roodbonte

“De eenzame roodbonte”

Gisteren was ik op bezoek bij mijn zus en haar man in Drente. Hij heeft een grootschalig, geavanceerd en modern melkveehoudersbedrijf. Hij bereikte die dag zijn pensioengerechtigde leeftijd en vierde dat met een groot feest in een van zijn stallen. Familie, vrienden, collega’s en bekenden waren daarbij aanwezig.

Ik kan u verzekeren dat dat ze in Drente weten wat feestvieren is. Kosten nog moeite worden gespaard. Warme en koude hapjes, diverse fris- en alcoholische drankjes, muziek, alles om het feest tot een succes te maken was aanwezig. Een van zijn stallen was speciaal ingericht met verschillende attributen en spelletjes voor de kinderen. Kort gezegd, aan alles was gedacht.

Los van het mooie feest is het buitengewoon interessant om te zien hoe zo’n grootschalig melkvee-bedrijf werkt. Nagenoeg alles is geautomatiseerd. De honderden koeien hebben in hun moderne stal, ter grootte van een fors voetbalveld, voldoende ruimte om te liggen en zelfs te wandelen. Mijn zwager heeft namelijk principes.

Zijn principes bepalen mede de inrichting en kwaliteit van zijn stallen. Maar het gaat verder. De koeien kunnen en mogen bij geschikt weer ook naar buiten. Hij vind het ook belangrijk dat koeien kunnen grazen. Hij heeft om die reden in de afgelopen jaren honderden hectare weiland aangekocht.

Terug naar de organisatie in de stallen. Als het daarvoor tijd is lopen de koeien keurig “in het gelid” naar een  “carrousel”. Mijn zwager staat daarnaast rustig zijn koeien op te wachten. Daar worden ze via een zender om hun hals “herkend”, hij ziet dat op zijn computer. Vervolgens mogen ze de carrousel in.

Voordat de melkapparatuur wordt aangebracht worden de tepels van de koeien door mijn zwager en zijn twee zonen schoongemaakt. Tijdens het melken krijgen de koeien hun precies afgemeten voedsel. De melk wordt daarna afgevoerd naar een geweldig grote roestvrijstalen tank. Tijdens het melken draait de carrousel in een rustig tempo rond en worden er ook andere, voor het welzijn en de gezondheid van de koe relevante aspecten, door de computer geregistreerd.

Het bedrijf van mijn zwager is zo modern dat boeren uit de hele wereld bij hem komen kijken. Vooral Japanners zijn buitengewoon in zijn bedrijf geinteresseerd.

In zijn stallen bevinden zich honderden zwartbonte koeien. Een enkele roodbonte valt dus op. Ik kon het niet laten om juist die koe te fotograferen; “de eenzame roodbonte”.

Over baruman

belangstelling voor architectuur, stedenbouw, beeldende kunst, verhalen en moderne (pop) muziek
Dit bericht werd geplaatst in kunst. Bookmark de permalink .

4 reacties op De eenzame roodbonte

  1. Jezzebel zegt:

    Interessant inderdaad om van dichtbij te zien hoe dat gaat.

  2. Haat hij nog door met het bedrijf of neemt iemand het nou over?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s