IMOVA-Handwerkboekje 1943

IMOVA-Handwerkboekje 1943

Baruman ruimt op, dat heeft u de laatste tijd gemerkt. Van dierbare voorwerpen –  die na daarvan een tekening gemaakt te hebben naar mijn (klein)kinderen gaan – tot oude en stukgelezen boeken en dergelijke. Recent stuitte ik op een oud boekje van mijn moeder, een handwerkboekje uit de Tweede Wereldoorlog.

De maker van het boekje noemde het boekje een “oorlogskindje”. De directeur van het instituut “IMOVA”, de heer G.P. Bakker, had het boekje destijds graag een royalere uitvoering gegeven. Hij zag daartoe echter geen kans vanwege de ‘moeilijke papiersituatie’. De Duitse bezetter gaf daarvoor geen vergunning af.

Ik citeer de toelichting in zijn Inleiding:

Ondanks de bescheiden omvang en eenvoudige uitvoering heeft de leidster van ons instituut, Mevrouw Miep Olff-van Boven, in samenwerking met haar man, den teekenaar C. Olff, die alle modellen en voorbeelden verzorgde, er naar gestreefd het boekje zo aantrekkelijk mogelijk te maken. U zult er werkstukjes in aantreffen, waarvoor thans het materiaal ontbreekt, maar dat komt straks weer terug !

Hierboven ziet u hoe u bijvoorbeeld een “Herendas” kunt maken, in oorlogstijd dus.

Ik laat u nog een pagina zien:

Toepassing van de “knoopsteek” en van de “kruissteek”.

Zie bijgaande tekst en voorbeelden aan de linkerzijde.

Nog een pagina:

Aan de rechterzijde kunt u zien op welke wijze “Mutsen en Hoedjes” gemaakt kunnen worden voor kinderen in de leeftijdsgroep van 2 a 3 jaar.

Dit handwerkboekje gaat naar mijn dochter of mijn zoon. Die keuze moet ik nu maken. Een lastige keuze want in hun kindertijd konden beiden goed handwerken, het opvoedingsresultaat van een zeer deskundige moeder.

Ik gooi ten einde raad een euro op, kop of munt, en kies uiteindelijk voor mijn dochter. Zij zal het boekje wel een plekje weten te geven.

U mag via mijn blog nog even van het handwerkboekje genieten. Zo mogelijk herinnert u zich nog welke voorwerpen u uit die tijd nog in uw bezit heeft.

Over baruman

belangstelling voor architectuur, stedenbouw, beeldende kunst, verhalen en moderne (pop) muziek
Dit bericht werd geplaatst in kunst. Bookmark de permalink .

4 reacties op IMOVA-Handwerkboekje 1943

 1. Aline zegt:

  Jeetje wat gaaf zeg… ik doe zelf ook nogal veel op het creatieve vlak… maar dit is echt zeldzaam…

  • baruman zegt:

   @Aline, als je wilt kan ik in een volgende blog nog een paar pagina’s laten zien. Ik moet bekennen dat ik niet het gevoel had dat dit een ‘zeldzaam’ boekje is. Maar ik heb wel vaker dat ik me niet realiseer hoe lang het al weer geleden is dat ik zo’n boekje, inclusief de redactionele inhoud en de stijl van tekenen, normaal vond. De voorbeelden in het boekje werden destijds ook in ons gezin min of meer regelmatig vervaardigd.

 2. Jezzebel zegt:

  Oh wat een juweeltje, zou bijna zeggen: niet wegdoen!
  dank voor het delen 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s