tekening van de “Expander FHK”

tekening van de “Expander FHK” van mijn vader.

Ik teken de afgelopen tijd, zie mijn blogs, voorwerpen die verwijzen naar mijn ouderlijk huis en naar mijn jeugd. Een van de voorwerpen is de “Expander FHK” van mijn vader.

Mijn vader was, behalve een keurige vertegenwoordiger annex kruidenier, ook een bedreven sportman. Het deelnemen aan sport ging er in ons gezin dus met de paplepel in.

Alle kinderen moesten, of ze nu wilden of niet, “gymnastieken” of een andere sport beoefenen. Het liefst zo fanatiek mogelijk en met de ambitie om 1e prijzen te winnen. Dat deden we en niet altijd zonder succes. Nooit vergeet ik de trotse blik van mijn ouders, in het bijzonder van mijn vader,  als ik soms een succesje boekte met gymnastiek, voetbal, judo of een ander sport in die tijd.

Ik bezit een oude vergeelde foto uit 1929. Daarop staan drie leden van de ‘Gymnastiekvereeniging “G.L.O.S” te Meppel’. Mijn vader staat daar bij. Je ziet hem en zijn sportieve collega’s. Jonge en zeer gezond ogende  kerels, gekleed in een ouderwets wit galghempje met daaronder een zwarte maillot. Hun armen en handen zijn identiek achter hun rug gekruist, ze kijken ernstig in de camera. Deze mannen zijn zich bewust van de ernst van hun succes.

Deze sportmannen werden in het onderschrift ‘heeren’ genoemd, deelnemers aan “de wedstrijden om het meesterschap van den Zuid-Oost Frieschen Turnkring”. Mijn vader won de derde prijs met 69,5 punt. Als ik kritisch naar Pa kijk oogt hij enigzins teleurgesteld, hij had liever de eerste prijs behaald.

Mijn vader hield zijn conditie en zijn sportief gevormde lijf op peil met onder meer gewichtheffen. Hij had ‘een ouderwetse halter met twee stalen bollen aan het einde’. Deze halter is waarschijnlijk in het bezit van zijn kleinzoon want mijn helaas overleden broer had hem na Pa in zijn bezit.

Daarnaast bezat mijn vader een soort ‘trekapparaat met vijf veren’. Daarmee trainde hij zijn arm- en borstspieren, de hieronder getekende “Expander FHK”.

De op de verpakking staande sportman, onderdeel van de reclame voor de trekveer, lijkt een beetje op mijn vader in die tijd. Een stoere, zelfverzekerde sportman.

Deze trekveer is in mijn bezit maar ik heb hem nog nooit gebruikt. Eerlijk gezegd vond ik het altijd een stom ding, zoals Toon Hermans zou zeggen. Van mij kan dit apparaat, als zij hem willen, naar mijn zoon of dochter. Krijgen ook zij stevige arm- en borstspieren.

Over baruman

belangstelling voor architectuur, stedenbouw, beeldende kunst, verhalen en moderne (pop) muziek
Dit bericht werd geplaatst in kunst. Bookmark de permalink .

5 reacties op tekening van de “Expander FHK”

 1. baruman zegt:

  Mijn tekening is vandaag, door galerie “De Buytensael” in Arnhem, geruild voor een ets van de bekende schilder Valk. Jullie begrijpen dat ik daar erg blij mee ben.

 2. assyke zegt:

  we hadden er thuis ook een
  ik kreeg hem nog geen millimeter uitgerekt

  • baruman zegt:

   @Assyke, dat het je niet lukte verbaast me niet. De Expander had buitengewoon strakke veren. Ik herinner mij dat je, als beginner, er een paar veren kon afhaken, dan werden de oefeningen lichter, het uittrekken van de resterende veren makkelijker.

 3. Fokkio zegt:

  Bedankt voor je reactie op mijn site.
  Ik heb het antwoord op de vraag bij de comments gezet op mijn site.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s