Egmond Gitaren en Indo rock

Egmond Gitaren en Indo rock

Egmondgitaren.

Op verzoek van enkele bloggers en als reactie op mijn vorige blog over deze gitaar, vertel ik beknopt iets over Egmond Gitaren.

Uilke Egmond, een ex-stationschef uit Eindhoven, startte omstreeks 1935 met het bouwen van gitaren.

Omstreeks 1940 begon hij met zijn zonen Gerard, Dick en Jaap in Best (NB), in de regio Eindhoven een fabriek. De productie begon met een (1) gitaar per week.

De vraag naar gitaren groeide echter sterk en ze produceerden er rond 1960, met 80 man personeel, 100.000 gitaren per jaar. Naast gitaren werden er overigens ook versterkers en gitaarelementen geproduceerd.

Ongeveer 90% van de gitaarproductie ging naar het buitenland, vooral naar de Verenigde Staten. De rest, +/- 20.000 gitaren, bleef in Nederland.

Egmond Gitaren vervaardigde verschillende soorten akoestische, elektrische en basgitaren. Deze gitaren werden bespeeld door o.a. Paul McCartney en George Harrison van The Beatles,  door verschillende (Indo) bands en Nederlandse artiesten zoals Rob de Nijs, Peter Koelewijn en The Blue Diamonds.

Egmond Gitaren produceerde naast de “gewone” ook luxe gitaren onder als Miller, Wilson, Caledonie en Combo.

Omstreeks begin 1970 ging het bedrijf, waar in hoogtijdagen wel eens 150 mensen werkten, failliet. Waarschijnlijk door de moordende concurrentie uit Aziatische landen.

Egmond Gitaren en Indo rock.

In Nederland waren in de periode 1956 – 1965 tientallen zogenaamde Indo bands aktief. De meeste bands bestonden uit Indische en Molukse/Ambonese muzikanten en  hadden een amateur status. Vergis u niet, hun muzikale niveau was meestal niet minder dan die van professionele bands en artiesten.

Veel beginnende bands vervaardigden aanvankelijk zelf hun electrische gitaren maar later kwamen daar fabrieksmatig gebouwde gitaren voor in de plaats. Veel Indo bands schaften Egmond gitaren aan, deze waren ten opzichte van de grote merken aanmerkelijk goedkoper. Dat opvallende verschijnsel vormde voor mij de aanleiding om een oude Egmond aan te schaffen, maar dat terzijde.

Eenmaal gevestigd kochten de Indomuzikanten en -bands betere (duurdere) gitaren van de merken Fender, Gibson Les Paul en andere klassegitaren.

De muzikale basis van Indo bands vormde de populaire muziekcultuur van het voormalig Nederlands Indie. Zonder compleet te willen zijn waren opvallende stijlkenmerken de Hawaii- en de Countrymuziek. Maar later -en vooral- overheerste, met name voor jongeren en jeugd, de “Rock & Roll” muziek. Die muziek pastte destijds -en nog- enorm in mijn straatje en ik draai het nog regelmatig. Maar ik dwaal af.

Den Haag was de eerste stad waar Indische rock&roll bandjes in 1957 in het openbaar gingen optreden. In de “Ambersclub”, een Indische club waar men voornamelijk voor eigen publiek optrad.

Toen waren de opvallendste Indo bands “The Bellboys” (latere “The Black Dynamites”), “The Hot Jumpers”, “The Room Rockers”, “The Rhythm Stars” en de “Hap Cats”. Een band torende hoog boven alle bands uit en werd een legende: “The Tielman Brothers”.

Ander bekende bands waren:

“The Blue Diamonds”, “The Black Arrows”, “The Black Shadows”, “The Black Devils”, “The Javalins”, “The Real Room Rockers”, “Electric Johnny and the Skyrockets” en “The Last Boys”.

Terzijde:

voor de informatie in dit blog heb ik gebruik gemaakt van o.a. Google, wikipedia en van het prachtige boek van Lutgard Mutsaers ‘Rockin’ Ramona’.

Over baruman

belangstelling voor architectuur, stedenbouw, beeldende kunst, verhalen en moderne (pop) muziek
Dit bericht werd geplaatst in kunst. Bookmark de permalink .

14 reacties op Egmond Gitaren en Indo rock

 1. Merle zegt:

  Every weekend i used to go to see this website, for the reason that i wish for enjoyment,
  for the reason that this this web page conations
  really nice funny information too.

 2. sharon zegt:

  hallo ik heb een vraagje wat mijn bas gitaar waard is zou u miss contact met mij kunne opnemen

  • baruman zegt:

   Sharon, kijk even naar mijn reactie achter de vraag van Checkie. Stuur een foto van de gitaar en ik doe mijn best om je vraag te beantwoorden. Terzijde: ik ben geen specialist op dit gebied maar doe een beroep op een van mijn deskundige vrienden.

 3. checkie zegt:

  Beste,
  Ik heb een vintage Egmond electrische gitaar liggen die gerestaureerd moet worden en had graag geweten welke type het is en hoeveel het waard is.
  Laat maar iets weten.

 4. P.H.M.van de Kletersteeg zegt:

  Vreemd genoeg waren er twee streken die heel belangrijk waren voor de geboorte en ontwikkeling van nederpop; den Haag, en staphorst en omgevving; veel later het barre oosten des lands.

 5. P.H.M.van de Kletersteeg zegt:

  ZZ en de masker–waren dat geen hagenezen?

  • baruman zegt:

   @P.H.M.vdK, Jan en Hans de Hont startten in 1958 “De Apron Strings” waaruit in 1962 ZZ & De Maskers ontstond. Ook Rob de Nijs komt in die ontwikkeling voor. Ik denk dat het Hagenezen waren maar weet dat niet zeker.
   Leuke band overigens.

 6. Beukmans zegt:

  Peter K was bekend hoor en dat het geen indo was ook 😉
  Bijzonder vind ik de rol van Egmond gitaren in de Nederlandse popmuziek in die tijd, was me als niet gitaar speler onbekend. Ik ben benieuwd naar je volgende blog.

 7. baruman zegt:

  In mijn volgende blog zal ik nog een tweetal van mijn electrische gitaren laten zien en beschrijven. Ook die hebben een geschiedenis die de moeite waard is.

 8. baruman zegt:

  @Beukmans, de hit was van Peter Koelewijn uit 1959. Deze rocker was geen indorocker maar speelde ook op een Egmond. Net als onder meer Rene Nodelijk (op een Miller), Anneke Gronloh, Ria Valk, John Lamers, zelfs Johnny Hoes en ZZ en de Maskers.

 9. Beukmans zegt:

  Top Baruman, dank je wel voor deze post want veel wist ik niet.
  Laatst was bij dwdd o.a. de beste Nederlandse zomerhit en wat mij verbaasde was dat de hit “Kom van dat dak af” niet werd genoemd. Ik weet nog heel goed dat het een hit was in 1959 en dat ik het overal bij mij in de buurt uit de open ramen hoorde knallen tijdens de warme zomer van 1960. Geweldig vond ik dat toen als 7 jarig ventje 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s