DE KRIJTROTSEN VAN AULT (Frankrijk)

De krijtrotsen van Ault (Frankrijk).

In een ander blog (Blogpieper.blogspot.com) vertelde ik over de krijtrotsen aldaar. Een prachtig en toeristisch aspect van deze stad. De krijtrotsen leveren immers prachtige uit- en vergezichten op.

De bewoners en de bestuurders van deze stad maken zich echter ernstig zorgen over de toekomst van de stad. Met name over de situatie vlak bij en bovenaan de krijtrotsen.

Het afbraakproces van deze rotsen vormt namelijk een bedreiging voor de stad. Ze brokkelen 30 tot 50 centimeter per jaar (!) af, een proces dat al jaren gaande is.

Onderstaande foto laat een fragment van de stad zien. Deze plek bevindt zich op het belangrijkste uitzichtpunt van de stad, bovenaan de krijtrotsen. Deze plek is veilig omdat men daar stevige keermuren heeft gemaakt om het afbraakproces daar te stoppen.

Het pad midden op de foto kon een aantal jaren geleden nog veilig worden bewandeld. Met name hondenbezitters maakten er gebruik van om hun dierbare vrienden uit te laten. Het pad liep in de richting van de hoger gelegen krijtrots.

Op dit moment is het pad door de gemeente afgesloten en mag niet meer worden bewandeld . Aan het einde van het pad zijn de krijtrotsen namelijk grotendeels verdwenen. Een niets vermoedende wandelaar loopt nu de kans om aan het einde van het pad zo’n 80 meter naar beneden te vallen.

Om u een beeld te geven van de situatie aan het einde van het vroegere wandelpad maakte ik onder aan de krijtrots de onderstaande foto.

 

Een mooi plaatje, dat wel, maar let u eens op de wand zelf. Dan ziet u hoever het afbraakproces al is gevorderd. Kijkt u bijvoorbeeld eens naar de bovenkant van de foto, daar ziet u het restant van een voormalige waterafvoerput. Rechts op de foto ziet u de inmiddels beveiligde keermuur, links de afbrokkelende krijtrotsen.

Advertenties

Over baruman

belangstelling voor architectuur, stedenbouw, beeldende kunst, verhalen en moderne (pop) muziek
Dit bericht werd geplaatst in kunst. Bookmark de permalink .

4 reacties op DE KRIJTROTSEN VAN AULT (Frankrijk)

 1. kuifje simon zegt:

  Baruman: ons favoriete strand Ault/Onival. ook ‘swinters met stormweer mooi!

  • baruman zegt:

   @Kuifje, dat kan ik mij voor stellen, mijn vriendin heeft dit strand en het uitzicht ook wel eens bij zeer stormachtig weer gezien. Grote golven beukten tegen de keerwanden. Leverde een fantastisch schouwspel op!

 2. Theo Balvers zegt:

  Ik ken wel de krijtkusten van de Côte d’Opale en daar moest ik aan denken…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s