Open dag "Onderstation Het Broek" in Arnhem.

Bezoek aan "Onderstation Het Broek" in Arnhem.


We namen ons voor om dit prachtige gebouw met zijn veelkleurige bewoners en gebruikers te bezoeken. De groep bewoners zijn voornamelijk beeldend kunstenaars, theatermakers, modeontwerpers en andere creators en zij verblijven hier tijdelijk.
De naam van het gebouw, "Onderstation Het Broek", verwijst naar haar vroegere funktie als kantoor van de toenmalige electriciteitsmaatschappij PGEM. In de nabije toekomst worden in dit kantoorgebouw 44 atelierwoningen gerealiseerd. Ik heb begrepen in de koopsector. Daarmee wordt de woonfunktie in deze door bedrijven gekenmerkte buurt verder versterkt.

Het gebouw heeft de status van Rijksmonument en is, met de direct omringende gebouwen, een architectonisch juweeltje. Gebouwd in de Amsterdamse School stijl (?).
Met een prachtige en plastische gevelcompositie, met hoge en lage bouwmassa’s, met smalle en brede elementen, met een mooie indeling van stalen ramen en uitgevoerd in fraai en vakkundig vervaardigd metselwerk. Zelfs een electriciteitsmast heeft van meet af aan een volwaardige en integrale plaats in het architectonisch totaal-ontwerp gekregen.

De huidige groep bewoners en gebruikers is hier tijdelijk gehuisvest en bestaat uit een veelkleurige gemeenschap. Een gemeenschap die zich waarschijnlijk ook afvraagt waar over een jaar of twee, hun woon- en werkplek gevestigd zal zijn.
Ateliers en atelierswoningen zijn een nijpend probleem in Arnhem, een probleem dat voorlopig nog niet is opgelost. De Arnhemse lokale politiek moet zich daarom op zo’n kort mogelijke termijn daarover uitspreken. Deze groep kunstenaars kan toch niet "eeuwig" een haast nomadisch bestaan als toekomstperspectief hebben. Velen van hen moesten kort geleden al een andere tijdelijke woon- en werkplek (een kazernecomplex in Arnhem) verlaten.

Maar terug naar ons bezoek aan dit gebouw en haar gebruikers. Voordat we naar de ateliers en werkplaatsen gingen zochten we de kantine van het kantoorgebouw op. Met name voor de prachtige muurschilderingen aldaar. Mijn vriendin, zelf beeldend kunstenaar, hielp de betreffende kunstenaar daarbij. We waren erg verrast en verheugd over de prachtige staat waarin de muurschilderingen zich nog steeds bevinden. De ruimte werd overigens ook benut voor muziek, van fraaie softe optredens tot stevige rock en roll met gierende gitaren en drums.

De meeste kunstenaars, oude en jonge, mannen en vrouwen, waarbij ook stellen, hadden hun atelier opengesteld voor het publiek en presenteerden zich van hun beste zijde. We zagen zowel abstracte als figuratieve kunst, diverse vormen van multimedia enzovoort. We keken onze ogen uit. Een grote diversiteit aan kunst- en culturele uitingen, we dwaalden urenlang door het prachtige gebouw en spraken met de betreffende kunstenaars over hun werk en de achtergronden er van. Zo’n bezoek werkt als een verfrissend bad voor lichaam en geest.

Alles bij elkaar opgeteld werd met deze open dag nogmaals bevestigd dat Arnhem zich de laatste decennia als een grote kunst- en modestad profileert. De Arnhemse politiek moet zich daarvan, zeker met het zicht op de komende gemeenteraads verkiezingen in maart 2010, goed bewust zijn. De politici doen er goed aan om dit als vertrekpunt te nemen bij het nog te formuleren kunst- en cultuurbeleid.

Advertenties

Over baruman

belangstelling voor architectuur, stedenbouw, beeldende kunst, verhalen en moderne (pop) muziek
Dit bericht werd geplaatst in oud-vkblog-2009-11. Bookmark de permalink .

5 reacties op Open dag "Onderstation Het Broek" in Arnhem.

 1. De mussenman zegt:

  De gemeente promoot de stad met de slogan "Made in Arnhem", Die slogan omschrijft — als iedere slogan — niet de inspanningen maar het onvermogen van de afzender. Zie ook: "BP beyond petrol" of "KPN sluit je aan".

 2. blogpieper zegt:

  @De mussenman, voldoende (betaalbare) ateliers/atelierwoningen voor kunstenaars is niet alleen in Arnhem maar ook in meer (aangrenzende) gemeenten met veel beeldend kunstenaars e.a. aan de orde.
  Maar juist Arnhem moet haar haar kunst- en cultuurbeleid serieus nemen en zorgen voor meer permanente woon/werklokaties voor kunstenaars. Alle politieke partijen moeten worden benaderd en aangesproken worden op daarop gericht beleid. Aktie!

 3. De mussenman zegt:

  Inderdaad Blogpieper, wanneer komt er een eind aan ons noodgewongen nomadisch bestaan? De Gemeente Arnhem pronkt maar wàt graag met de lokale "Creatieve Industrie", maar biedt vervolgens verdomd weinig.

 4. blogpieper zegt:

  @Jezzebel, bedankt voor je -zoals altijd- positieve reactie. En ja, het was een fijne middag en ik kon het niet laten om, al is het achteraf, ook mijn visie te richten op de Arnhemse politieke "elite". Of ze het zullen lezen?

 5. Jezzebel zegt:

  Mooi enthousiast stuk,
  hear hear! 🙂
  .

Reacties zijn gesloten.