Zeilen van Boulogne-Sur-Mer naar Nieuwpoort (Belg.)

3 juli 1997, Vertrek uit Boulogne-Sur-Mer.
Gisteren besloot onze schipper Tony, uit onvrede over de situatie in de haven van Boulogne-Sur-Mer, in noordelijke richting langs de kust verder te zeilen. Het weer zag er veelbelovend uit, met een redelijke wind met een kracht van 4 á 5. In de haven maakten we de "Hootact" reeds zeilklaar, de genua ging omhoog.
Eenmaal de haven uit, buitengaats, stak er een goede wind op die maakte dat er relatief veel golfslag was met golven van circa 1,5 meter hoog. Het grootzeil moest van Tony onder deze omstandigheden opgevouwen blijven, jammer. Met de genua op en de motor aan voeren we in de richting van België. De snelheid van ons jacht bedroeg 9 knopen.

Het werd al met al een leuke zeiltocht, met mooi en zonnig weer. We genoten van de fraaie kustlijn van Frankrijk. Bij Calais werd het zichtbaar drukker in ons vaarwater, met plezierjachten maar ook met veer- en vrachtboten.
Even buiten Boulogne-Sur-Mer werden we tot twee keer toe "omsingeld" door een Franse helicopter met een zwaailicht en het geluid van een claxon. Het viel ons op dat ze dat bij ieder zeil- en motorjacht deden. Wij kregen het vermoeden dat ze misschien op zoek waren naar drugs of smokkelwaren. Na enige tijd passeerden we de Franse grens.

Aan het einde van onze zeiltocht, met de haven van Nieuwpoort (België) in zicht, betrok de lucht en wederom kwam de regen met bakken de lucht uit. Een vervelende situatie, vooral bij het aanmeren ging het vanwege het rumoerige water in de haven moeizaam. Bij het evalueren van deze tocht bleek dat we een afstand van 65 mijl hadden afgelegd.

De haven van Nieuwpoort.
Tony en Gé besloten dat we deze avond niet zelf voor de maaltijd gingen zorgen maar dat we aan de wal zouden gaan eten. Tony koos hiervoor het restaurant van de Yachtclub van Nieuwpoort. Het werd een waar visfestijn, veel soorten vis en garnalen kroketjes met ijs toe.
Het bleek verre van goedkoop maar gelukkig was de maaltijd erg lekker. Na betaald te hebben bleek dat de betreffende horecaman zichzelf bij het wisselen van onze Franse in Belgische franken behoorlijk had bevoordeeld. Morrend legde Tony zich bij de situatie neer.

We kregen contact met een viertal Hollanders. Die hadden we reeds in Fécamp ontmoet.
Wij nodigden hen voor de andere morgen uit bij ons aan boord, voor een bak koffie. Dat vonden ze uitstekend want ze bleken erg geinteresseerd in ons jacht, een Fisher 46.
Zij bestudeerden ons jacht haast letterlijk van onder tot boven en maakten enthousiaste plannen om te zijner tijd ook zo’n type zeiljacht aan te schaffen.
Tony besloot om een of twee dagen in Nieuwpoort te blijven, er waren de nodige klussen te doen aan boord en er moesten de nodige inkopen en boodschappen worden gedaan.
We spraken met Tony en Gé af om daarna in de richting van Oostende te zeilen.
Wordt vervolgd.

Advertenties

Over baruman

belangstelling voor architectuur, stedenbouw, beeldende kunst, verhalen en moderne (pop) muziek
Dit bericht werd geplaatst in oud-vkblog-2009-10. Bookmark de permalink .

4 reacties op Zeilen van Boulogne-Sur-Mer naar Nieuwpoort (Belg.)

 1. blogpieper zegt:

  @Brummi, je hebt helemaal gelijk……………………..

 2. brummie zegt:

  He Blogpieper, voordat je thuis bent zou ik eerst nog een stukje langs de kust van Belgie varen anders kom je nooit in Zierikzee ! Maar ondanks dat, thuiskomen is haast altijd leuk.

 3. blogpieper zegt:

  @Jezzebel, inderdaad, Zierikzee komt straks in zicht en daarmee het einde van de zeiltocht. Thuiskomen, wie wil dat op enig moment niet, jouw reis naar je land is ook een vorm van thuiskomen, toch?

 4. Jezzebel zegt:

  We komen steeds dichterbij huis. 🙂

Reacties zijn gesloten.