De haven van Fecamp Frankrijk.

30 juni 1997, dagje Fécamp en omgeving.
Vanwege de inspanningen van de vorige dag besloot schipper Tony om vandaag in de haven van Fécamp te blijven. Een uitstekend plan vonden Ben en ik. Het stelde ons in de gelegenheid om, naast de verzorging van het jacht, ook onze bagage en kleding weer in orde te maken. Tony’s besluit bood ook de mogelijkheid om -een deel van- deze kustplaats met zijn fraaie strand en zijn krijtrotsen te bezoeken.
Fécamp had ik heel lang geleden al eens bezocht. In die tijd was ik een enthousiaste kampeerder en zette mijn tent vaak op in de landen om Holland heen, onder andere in dit deel van Frankrijk. Ik denk nog wel eens aan mijn (onze) gezellige "De Waard" tent, voor de kenners een ‘Albatros Junior’. Met de gedachte aan die periode leek mij een hernieuwde kennismaking met deze plaats aan de westkust van Frankrijk leuk.

Maar eerst zorgde ik voor een uitgebreid Engels ontbijt voor de gehele bemanning. Daarna stapten Ben en ik van boord en gingen wij in Fécamp shoppen. We vonden het bovendien tijd worden om onze geliefde achterban in Holland op de hoogte te stellen van onze aktiviteiten.
We gingen dus op zoek naar een geschikte telefooncel en/of postkantoor. Over een mobiele telefoon beschikten we toen helaas nog niet. Onze pogingen om contact te krijgen met Holland leverde aanvankelijk geen bevredigend resultaat op. Pas later op de dag lukte het mij om mijn kinderen en mijn vriendin te spreken te krijgen.
Die waren zeer verbaasd dat mijn telefoontje uit een kustplaats in Frankrijk kwam en niet uit een haven in Engeland. Maar even later waren ze helemaal bijgepraat en vroegen ze honderduit naar onze zeilervaringen. Het vooruitzicht dat wij in feite al weer op de terugreis waren naar Holland, maakte ze erg gelukkig.

Fécamp was nog altijd een leuke badplaats, met een fraaie kustlijn, even afgezien van het onconfortabele "keienstrand". Wij in Holland waren (zijn) wat dat betreft verwend met onze mooie zandstranden. Maar de imposante krijtrotsen vergoeden voor een deel dit ongemak.
Ik begreep destijds -en ook nu- waarom enige inmiddels beroemde Franse kunstenaars en schrijvers vaak in deze regio verbleven. In deze regio hun inspiratie op deden en op basis daarvan hun fraaie werken maakten. Ik maakte ook nu weer een groot aantal foto’s van Fécamp, foto’s die nu onvindbaar zijn en die ik niet meer kan laten zien in dit reisverhaal.

Terug aan boord van de "Hootact" deelde Tony ons mee dat hij deze avond vanaf 19,45 uur een visrestaurant aan de wal had besproken. Ik voorspelde Ben dat Tony er op zou staan dat we ook bij deze gelegenheid passende kleding moesten dragen. Ik had het goed geraden.
Het was een leuk en intiem restaurant aan de haven met vriendelijk personeel.
De geserveerde vis en de Franse wijn smaakten voortreffelijk. Het eten en de sfeer aan onze tafel benadrukte het gezellige samenzijn.

Tony stelde tijdens de maaltijd voor om de volgende dag vroeg te vertrekken om in de richting van St.Valéry-en-Caux te koersen. Mijn eerste reactie was dat ik het maar een (te) korte zeiltocht vond. Tony baseerde zijn keuze echter op de door hem verwachtte flinke stromingen en het tij, beide aandachtspunten had hij voorafgaande aan zijn plan uitgebreid bestudeerd. Daarnaast hield hij rekening met het nog steeds slechte weer, een situatie die ook voor de volgende dag werd voorspeld.
We brainstormden tijdens de maaltijd nog even over Tony’s voorstel. Aan het einde van de maaltijd gekomen wijzigde Tony zijn plan en koos hij er voor om mijn voorstel te honoreren.
Hij wilde de zeilroute wat verlengen en naar het wat noordelijker gelegen Dieppe koersen.

We besloten deze geslaagde avond met een "afzakkertje" aan boord van de "Hootact" en zochten vervolgens onze kooien op. Het slapen werd helaas regelmatig verstoord door het enorm schommelende jacht. Dit werd veroorzaakt door de vervelende golfslag in de haven.
Wordt vervolgd.

Over baruman

belangstelling voor architectuur, stedenbouw, beeldende kunst, verhalen en moderne (pop) muziek
Dit bericht werd geplaatst in oud-vkblog-2009-10. Bookmark de permalink .

3 reacties op De haven van Fecamp Frankrijk.

 1. kuifje simon zegt:

  Voila: Ault/Onival
  heerlijk !!

 2. blogpieper zegt:

  @kuifje simon, deze plaatsen en de kust zijn bij mij zeer geliefd. Tegenwoordig kom ik regelmatig in Ault en bewonder ook daar de imposante krijtrotsen. Ik kijk dan met enige zorg naar sommige huizen die, boven op de krijtrotsen staand, naar beneden dreigen te storten. Een niet overdreven zorg omdat deze kust in een relatief hoog tempo steeds verder afbrokkelt.

 3. kuifje simon zegt:

  Ha .. drie mij zeer bekende en geliefde plaatsen !!

Reacties zijn gesloten.