Isle of Wight, verblijf in Cowes

21 juni 1997, een dagje Cowes en omgeving.
Tony besloot, in overleg met zijn vriendin Ge en de overige bemanningsleden, om een dagje in Cowes te blijven. Dat stelde ons in de gelegenheid om deze havenplaats aan The Solent, inclusief de directe omgeving, te bezoeken. Ben en ik namen deze kans natuurlijk waar.
We deden tijdens ons bezoek aan Cowes, onze noodzakelijke inkopen en belden uitgebreid met het thuisfront. Deze hielden, zo bleek later, onze zeiltocht op de kaart van Engeland bij.
Om Tony een plezier te doen en om enigzins tegemoet te komen aan zijn wens voor wat betreft de kleding bij een diner, kocht ik een keurig blauw overhemd. We aten en dronken wat in een cafetaria vlak bij de haven.

’s Middags gingen Jim, Ge en ik naar het zogenaamde Osborne House, het bijzonder fraaie en fraai gelegen landgoed van de vroegere Koning Albert en Koningin Victoria. De adel wist heel goed waarom ze deze plaats voor hun verblijf kozen: een landschappelijk gezien prachtige lokatie met een schitterend uitzicht op de baai (in de richting van Gosport) en op de rivier ten westen van Cowes, die naar Newport stroomd. In deze fraaie omgeving gebruikten we de lunch, met thee, broodjes met boter en jam en daarop slagroom.
Charley ging zijn eigen weg, naar een bevriende pub in Cowes. Daar trof hij zijn sportvrienden aan. Met hen bezocht hij een belangrijke rugbey wedstrijd. Hij bleek een fanatieke liefhebber te zijn van deze sport.

Bij onze terugkeer in de haven van Cowes troffen we een goede kennis van Tony aan, de bejaarde Nederlandse reder Piet (nee, namen noemen we niet). Piet was van oorsprong een Groninger en de eigenaar van een 52-voeter jacht (lengte ruim 15 meter), een supersnel wedstrijdzeiljacht. Hij was, zo bleek al snel tijdens het gesprek, bepaald niet onbemiddeld en verborg dat geenszins. Aan boord van zijn snelle jacht had hij een complete, professionele bemanning, hij deed aan een groot aantal zee-zeilwedstrijden mee.
In Cowes bezat hij een tweetal fraaie appartementen uit de jaren 30. Een appartement gebruikte hij als zijn vakantiewoning en de andere vormde een beleggingsobject.
Hij schatte de waarde van een (1) appartement op zo’n slordige miljoen pond. Hij voegde er, slim knipogend naar mij, aan toe dat zijn eigendommen, inclusief het snelle wedstrijdjacht met bemanning voornamelijk via de winsten van zijn bedrijf waren betaald. Ik knikte begrijpend en deed er het zwijgen maar toe. Ik vroeg mij wel even af waarom ik toch zo tevreden was met mijn bescheiden 26-voet kajuitcatamaran, met mijn dito VUT-uitkering en huisje en tuintje.
In een van Piet’s appartementen werden we uitgenodigd. We werden verwelkomd door zijn Vlaamse vrouw Christine. Ook Piet’s crew was aanwezig. Het werd buitengewoon gezellig, met een hapje en een drankje. Menig spectaculair zeilverhaal passeerde de revue.

Daarna keerden we terug naar Cowes, naar de "Hootact".
Ben, die op de sailer was achtergebleven, had de taak op zijn schouders genomen om onze maaltijd te verzorgen. Ik hielp hem zo goed als ik kon en we namen vast een neutje, vlak voor en direkt na die maaltijd. Een ritueel dat we tijdens de reis ontwikkelden. De maaltijd was overigens prima, Ben bleek een prima kok te zijn.
Charley hebben we die dag niet meer terug gezien. Na de rugbey-wedstrijd, zijn club won gelukkig maar dat terzijde, bezocht hij met zijn sportvrienden nog menige pub. De volgende ochtend kwam hij, licht wankelend, terug op de "Hootact". Aangeschoten en toch beschaafd wist hij zonder kleerscheuren zijn kooi te vinden en viel in een diepe slaap.  Wordt vervolgd.

Over baruman

belangstelling voor architectuur, stedenbouw, beeldende kunst, verhalen en moderne (pop) muziek
Dit bericht werd geplaatst in oud-vkblog-2009-09. Bookmark de permalink .

4 reacties op Isle of Wight, verblijf in Cowes

 1. blogpieper zegt:

  @nansje, er komen meer afleveringen, o.a. met de ‘oversteek’ naar Frankrijk en de terugtocht via de kust van Frankrijk, Belgie en Holland .

 2. nansje radem zegt:

  Beste blogpieper, ik volg je afleveringen met interesse en kijk uit naar het vervolg!

 3. blogpieper zegt:

  @Islomaan, bedankt voor je reactie. Er volgen meer afleveringen van deze zeiltocht.

 4. Islomaan zegt:

  Graag gelezen. Informatief en persoonlijk.

Reacties zijn gesloten.