"Schoonschip maken" op de "Hootact"

Dover, 15 juli 1997.
Ben en ik hebben in onze kooien prima geslapen. Wie van ons beiden het hardst snurkte konden we niet objectief vaststellen. Na onze douchebeurt ontbeten we gezamenlijk in de ruime salon. Tony, onze schipper, had het ruim opgezette ontbijt samengesteld, hij achtte dat tot zijn taak en was er trots op dat hij de Engelse traditie op dat terrein in ere hield.
Ik uitte mijn waardering voor zijn ontbijt en stelde hem voor om voortaan voor het ontbijt te zorgen zodat hij lekker kon uitslapen met Ge. Daar moest hij lang over denken maar uiteindelijk hij ging met mijn voorstel toch accoord toen ik hem beloofde om het op zijn wijze te doen. Dat hield dus in dat ik bij hem in de leer moest.
Tony’s ontbijt? Een compleet gedekte tafel met alles er op en er aan. Met heerlijke toastjes, met gebakken eieren en bacon, enige gekookte eieren, met warme tomaat, met veel thee met melk en veel suiker (dat laatste was dus even slikken), met voor iedereen een halve, en in partjes gesneden, grapefruit in een kommetje met daarover weer veel suiker.

Na het ontbijt stelde Tony voor om een boodschappenlijstje te maken en om daarna onze taken aan boord te bespreken. Dit met het zicht op de zeiltocht langs de zuidkust van Engeland en wellicht verder…. Tony en Ge deden dus de boodschappen. Ben en ik kregen de opdracht om de "Hootact" grondig op te ruimen en schoon te maken, zowel in als op het schip. In marinetermen heet die klus "schoonschipmaken", dat wist ik nog uit mijn marinierstijd.
De bemanning voor de "Hootact" was overigens nog niet compleet. Behalve Tony, Ge, Ben en ik zouden zich nog twee bemanningsleden aanmelden. Ik maak voor alle duidelijkheid even het onderstaande overzicht.

De bemanning aan boord:
Tony: 76 jaar, eigenaar/schipper, voormalig eigenaar van een rederij,
Ge: 65 jaar, vriendin van Tony, zeilt al >20 jaar met Tony mee,
Jim: 49 jaar, schoonzoon van Tony, geroutineerde wedstrijdzeiler,
Charley: 36 jaar, farmer, goede kennis van Tony, zeilt vaker met Tony mee,
Ben: 54 jaar, aangemonsterd, mijn ex-zwager, zeilt al 3 jaar met Tony mee,
Blogpieper: 57 jaar, aangemonsterd, zeilt op voorstel van Ben voor het eerst mee.

De voorbereiding van de tocht.
Het "schoonschipmaken" verliep door de goede samenwerking van Ben en mij goed. Na afloop glom en blonk het schip aan alle kanten. Het was weliswaar geen spectaculair werk maar met het oog op de zeiltocht, dat weet iedere zeezeiler, wel belangrijk. Tevreden over het bereikte resultaat stelden we vast dat deze dag een ontspannen karakter had. Met af en toe een pauze, een bakkie doen, een pilsje erbij en het fraaie en zonnige weer speelde ook een belangrijke rol. Dat het af en toe regende deed daaraan niets af.

Nadat Tony en Ge hun boodschappen op het schip verdeeld hadden en we s’avonds lekker hadden gegeten en gedronken, stelden we vast dat wat ons betreft de zeiltocht kon beginnen.
Tony nam overigens nog de moeite om een aantal zeiltermen met ons door te nemen. Niet dat er grote verschillen tussen de Nederlandse en de Engelse zeiltermen bestaan maar met het oog op ons werk was het toch belangrijk om ze te kennen. Tony gaf aan dat we de volgende ochtend om ongeveer 10 a 11 uur zouden vertrekken.
De zeiltocht zou via de prachtige zuidkust van Engeland van Dover naar Eastborn gaan
Word vervolgd.

Over baruman

belangstelling voor architectuur, stedenbouw, beeldende kunst, verhalen en moderne (pop) muziek
Dit bericht werd geplaatst in oud-vkblog-2009-08. Bookmark de permalink .

Een reactie op "Schoonschip maken" op de "Hootact"

  1. a. zegt:

    Aanbevolen!

Reacties zijn gesloten.