Zeilen, langs de kust van Engeland en Frankrijk

Jaren geleden besloot ik om een zeiltocht op zee te maken. Van Nederland naar Engeland, van Engeland naar Frankrijk en vervolgens langs de Belgische kust weer terug naar mijn thuisbasis.
Ik was in die tijd, het begin van de jaren ’90, in het bezit van een zeewaardige polyester kajuitcatamaran van +/- zeven meter. In dat gedenkwaardige jaar noemden catamaran-kenners mijn cat (een Hirondelle uit 1973) een "oldtimer" onder de gesloten catamarans. In dat verband wezen ze mij er op dat zo’n cat reeds de "Ronde om England" had gewonnen. Ik was, hoe dan ook, zeer ingenomen met mijn cat en zeilde na een beginperiode al alleen, soms met een zeilmaat, op de binnenlandse wateren. Maar ik achtte mijzelf nog lang niet zeewaardig genoeg om er alleen buitengaats er op uit te trekken.

Met een zeer goede zeilvriend en zijn vrouw en kind had ik reeds een wekenlange zeiltocht naar Zweden, via Duitsland en Denemarken, achter de rug. Zij voeren destijds met een "oldtimer" houten kajuit-trimaran van 11 meter op de Nederlandse en buitenlandse wateren. Tijdens die tocht, die op de terugreis helaas eindigde in een min of meer spectaculaire schipbreuk op het Wad, heb ik veel geleerd. Met name van mijn goede vriend die een zeer goede zeiler was (is). Maar ondanks die zeil-ervaring durfde ik het niet aan om er met mijn bescheiden cat er alleen op uit te trekken. Maar de behoefte aan nog een zee-zeiltocht bleef.

Ik besloot toen, mede op advies van een ex-zwager, om mij aan te monsteren op een 14 meter lang zeiljacht. Een twee-master zeiljacht (een Fisher 46) van een bejaarde maar ook zeer deskundige Engelse schipper. Die had zijn jacht al meer dan twintig jaar in het bezit.
Hij was voor zijn pensionering reder, de eigenaar van 25 middelgrote vrachtschepen en kende het klappen van de zweep. Vanwege zijn hoge leeftijd zocht die schipper jongere hulpen aan boord, tegen kost en inwoning, zoals hij zei. Ik monsterde dus op die voorwaarden aan en samen met mijn ex-zwager reisden we naar Engeland om van daar uit de zeiltocht te starten.

Van die wekenlange zeiltocht heb ik aantekeningen gemaakt. Die vond ik recent weer terug en ik besloot om over mijn ervaringen gedurende die zeiltocht een aantal blogs te schrijven. Wordt vervolgd.    

Over baruman

belangstelling voor architectuur, stedenbouw, beeldende kunst, verhalen en moderne (pop) muziek
Dit bericht werd geplaatst in oud-vkblog-2009-08. Bookmark de permalink .

6 reacties op Zeilen, langs de kust van Engeland en Frankrijk

 1. blogpieper zegt:

  @platvis, deze zeiltocht heb ik niet met mijn catamaran Bluebird gemaakt maar met een Fisher 46 van een bejaarde Engelse schipper (zie mijn inleiding). Mijn Hirondelle was in alle opzichten zeewaardig, ik achtte mijzelf echter niet zeewaardig genoeg. Het hele verhaal heb ik op mijn blog beschreven, zie mijn totaaloverzicht. De Hirondelle heb ik aan de zoon van mijn beste vriend geschonken.

 2. plativis zegt:

  Heb je die reis nou gemaakt met je catamaran,ik heb ook een Hirondelle maar of iik er mee de zee op durf dat is nog de vraag ,maar goed het is ondertussen al weer 2010 en ik zie nog geen vervolg op je blog .

 3. blogpieper zegt:

  Allen bedankt voor de positieve reacties. Een dezer dagen start ik met het verslag. Het liefst met hier en daar een foto er bij, maar dat moet ik nog onder de knie krijgen. Ik ben een beetje een digibeet, vandaar…..

 4. R. Kruzdlo zegt:

  Ik kijk er naar uit. Was vroeger een binnenwater-zeiler. Ik wilde ooit het zelfde als u… O wat mooi leek het mij maar, helaas ik kreeg water vrees door een storm die ik mee maakte op het Ijzelmeer.
  Nu ik in Catalunya Spanje woon trekt het mij weer om langs de Spaanse kust te zeilen. Wie weet.
  Ik heb veel gelezen over zeiltochten ik kijk er naar uit de uwen te lezen.
  Groet Robert Kruzdlo

 5. Wies zegt:

  Vol verwachting klopt mijn hart…

 6. Klaverblad zegt:

  Ik ga ze zeker lezen.
  Heb je blog toegevoegd aan de groep Vakantie en reizen.

Reacties zijn gesloten.